;
ukr
Показати всі результати
Назад

Зникнення слідчого СБУ у квесті «Живим чи мертвим»

Аналіз квесту «Живим чи мертвим»

 

- Ви навіть не уявляєте, що на вас чекає в кабінеті рядового слідчого (Олександр Шкудун вносячи інтригу).

  - Цікаво. Незвичайно. Здорово! (Оля Шкудун після гри).

– Сподіваюся, що копача знайдуть. Він ще той палевний беззаконня! (Незнайомець, який побажав залишитись невідомим).

 

У грудні минулого року у Києві відкрився новий квест-проект Quests.com.ua. Ця новина, звичайно, для мене не стала дивовижною, оскільки зараз квест-кімнати у столиці України розмножуються з неймовірною швидкістю практично як кролики.

 

Вже є як мінімум одинадцять різних проектів і близько 40 (може і більше) кімнат різної тематики. А оскільки новому напрямку інтелектуальних ігор є кудись розвиватися (у Будапешті, наприклад, понад 60 кімнат. Але скільки там того Будапешта), я впевнений, що в найближчому майбутньому в Києві відкриється ще не один такий проект.

 

Правила гри у квест-кімнатах залишаються незмінними. Вас закривають у приміщенні певної тематики на 60 хвилин. І за цей час ви повинні з нього вибратися. Для цього вам доведеться неабияк постаратися. Необхідно буде знаходити підказки, розгадувати головоломки, ребуси, відкривати замки, використовуючи свій розум, а також предмети, що знаходяться в кімнаті. І тільки коли ви знайдете останній ключ від дверного замка (або комбінацію цифр від кодового замка), то зможете залишити квест-локацію. Переможцем чи програвшим. Тут уже як вийде.

 

Діти з Quests.com.ua запросили мене відвідати будь-яку свою кімнату та поділитися про неї враженнями.

 

Локація, яку хочу розповісти сьогодні, називається «Живим чи мертвим». Я навмисно вибрав саме її, оскільки, як запевняють творці гри, з усіх кімнат ця найбільш складна. А з огляду на те, що у нас за плечима є вже досить солідний досвід (ми побували практично у всіх квест-проектах Києва), нам складні кімнати особливо цікаві!

У Головному управлінні СБУ нас уже чекали.

Незважаючи на вихідний день, тут зібрався практично весь керівний склад відомства. І це не було дивним. Не щодня загадково пропадає старший слідчий СБУ у особливо важливих справах, а разом із ним і резонансна справа про вбивство впливового чиновника.

 

– Хто може двома словами розповісти, що сталося?!

Вперед виступив важкий уже немолодий чоловік із сивиною на скронях.

– начальник зовнішньої розвідки підполковник Ісаєв. Дозвольте, я розповім. Щоправда, двома словами не вийде.

– Ну, давай, дотепний ти наш.

– Дві години тому старшому слідчому з особливо важливих справ Роману Темнову було наказано передати справу про вбивство, самі знаєте кого особисто мені в руки. Темнов займається розслідуванням цієї справи вже другий місяць, але результатів немає. І тому начальство вирішило.

- Я зрозумів. Далі…

 

Підполковник Ісаєв трохи зніяковів, але продовжив.

- Ні через годину, ні через півтори години Темнов так і не приніс. Наші хлопці самі пішли до нього до кабінету. Двері були зачинені. Сам Темнов на зв'язок не виходить, а його телефон вимкнено. Після цього ми стали підозрювати, що тут може бути злочинна змова і Темнов.

- Залишіть свої припущення, підполковнику. У нас немає часу вислуховувати ваші версії. Самі розберемося. Кабінет слідчого обшукували?

– Ні, одразу викликали вас…

- А ось це з вашого боку було дуже розумно! Ходімо подивимося, які секрети таїть кабінет Темнова.

 

Рухаємось коротким коридором…

Повертаємо ліворуч і ми маємо мету. За запасними ключами бігти ліньки, тому відкриваємо замок на дверях відмичкою.

На перший погляд, нічого особливого в кабінеті немає.

Плакати, речові докази, мета, інші цікавості.

 

Але це лише на перший погляд. Тому що чим далі ми просуваємось у пошуках, тим цікавіше речі виявляємо.

Навіщо слідчому пробірки з якоюсь каламутною рідиною? Колбочки з дуже схожою на кров субстанцією... Навіщо всі ці колбочки?! Він не медик і не хімік.

Та ще й халат... на якому чітко видно сліди крові...

Може, слідчого викрали? Або він зовсім не той чоловік, яким здавався весь цей час... Припущення, що приходять на думку, просто шокують. Але правда виявляється набагато страшнішою, ніж ми могли припускати…

Післясмак від гри

Після гри можу з упевненістю сказати, що локація «Живим чи мертвим» вийшла класною! Інтригуючою, захоплюючою і досить незвичайною! Вона змогла осягнути зненацька, хоча нас, як досвідчених квестерів, вже складно чимось здивувати.

 

Шалено порадувала технічна та електронна складові гри. Довелося добре поламати голову, перебиваючи масу різних варіантів, перш ніж знайти правильний.

Рівень складності тут справді виявився досить високим. І хоча ми завжди намагаємося грати взагалі без підказок, цього разу подібна витівка не прокотила. Разів зо три на шлях праведний нас направляв оператор, за що йому велике спасибі.

У відведені 60 хвилин ми вклалися і вийшли з кімнати за дві хвилини до закінчення часу.

За вихід із кімнати у відведений час нам подарували невеликі головоломки.

 

А потім було фото на згадку.

 

Кава.

 

Шоколадки.

 

І душевна розмова із творцями проекту.

З неймовірно зручного дивана просто не хотілося вставати.

Та й взагалі передігрова та післяігрова атмосфера в Quests.com.ua суперова!

Що ж, хочу подякувати Дар'ї, Олександрі та Володі за те, що запросили мене в гру і порекомендувати всім неодмінно пограти в локацію «Живим чи мертвим»! Отримайте масу насолоди!

Насамкінець кілька рекомендацій до гри (обережно, присутні спойлери).

1. За підказками доводиться бігати до вхідних дверей. Це трохи незручно. Збиває з ритму гри. Було б непогано видавати гравцям рації чи використати якийсь інший засіб комунікації.
2. Бажано додатково підказати щодо числа ПІ. Адже багато хто ще зі шкільної лави пам'ятають, що це число дорівнює 3.14.
3. Бажано додатково вказати, що після введення пароля в комп'ютер потрібно підтвердити його кліком миші, а не натисканням «Ентера».
4. Бажано встановити в кімнаті таймер, який веде зворотний відлік часу. Такий психологічний прийом буде доречним, і підстьобуватиме гравців.
5. Мабуть, не писатиму про те, щоб знизити ціни на гру. Принаймні у цій локації, т.к. вона цілком виправдовує заявлену вартість. Самі зрозумієте, коли пограєте.
6. Бажано трохи попрацювати над сайтом проекту. Зробити його більш привабливим, а також додати посилання на соціальні мережі.

А для тих, хто вже приєднався до армії затятих квестерів, даємо ще пару наведень на цікаві квеструми:

«Підпільний штаб: Криївка» та «Партизанський штаб».

Автор: Александр Шкудун

Назад до списку
Якою мовою Ви бажаєте переглянути наш сайт?